بی متال اشنایدر الکتریک (Schneider Electric)

بی متال اشنایدر الکتریک (Schneider Electric)

جهت استعلام قیمت و مشاوره رایگان، تماس بگیرید
(09176050698 و 37742637-071)

توضیحات

رله بی‌متال تشکیل شده از دو فلز غیرهمجنس با ضریب انبساط طولی متفاوت است که در اثر عبور جریان الکتریکی بیش از حد مجاز، طول یکی از فلزها بیشتر از دیگری شده، از این رو دو فلز باهم خم می‌شوند. این حرکت به طور مستقیم و یا به وسیله اهرم‌ها به کنتاکت منتقل شده و مدار را قطع یا وصل می‌کند. در کلیه سیستم‌های الکتریکی صنعتی و ساختمانی، مدارهای کنترل دستگاه‌های الکتریکی، شبکه‌های الکتریکی هوایی و زمینی، ترانسفورماتورها، الکتروموتورها، ژنراتورها، دستگاه‌های صوتی و تصویری و …برای جلوگیری از صدمه دیدن و معیوب شدن وسایل و همچنین قطع دستگاه‌های معیوب از شبکه بر اثر عوامل مختلف از قبیل نقصان عایق‌بندی، ضعف استقامت الکتریکی یا مکانیکی و افزایش بیش از حد جریان مجاز لحظه‌ای (اتصال کوتاه) و دائمی (اضافه بار) و حتی کاهش بیش از حد جریان عبوری (بی‌بار شدن الکتروموتورها و راه‌اندازی موتورهای تک فاز و سه فاز) از وسایل کنترل و حفاظت الکتریکی استفاده می‌شود.

 

 

بی متال الکترونیکی

رله ها در دو نوع حرارتی و یا الکترونیکی ساخته می شوند که در نوع حرارتی تأخیر زمانی و کار رله با توجه به حرارت تولید شده، در المان حرارتی مخصوص حاصل می شود و در بی متال الکترونیکی تأخیر زمانی با توجه به مدارهای الکترونیکی و شارژ و دشارژ خازن تنظیم می شود و در موتورها با قدرت بالا و موتورهای فشار قوی از رله های اضافه بار نوع الکترونیکی استفاده می شود که با دقت و با اطمینان بیشتر عمل می کنند.

 

شماتیک مدار داخلی کنتاکتور

مدار داخلی کنتاکتور

عملکرد بی متال اشنایدر

در تأسیسات صنعتی لازم است موتور به طور اتوماتیک قطع و یا وصل شود و کنتاکتور متناسب با نوع بار پیش بینی می شود. به منظور قطع اتوماتیک موتورها در صورت افزایش درجه حرارت بدنۀ موتور ناشی از اضافه بار، رله های حرارتی (بی متال) و یا رله های حرارتی مغناطیسی در مدار قرار داده می شود.

بی متال اشنایدر یا رله بی متال اشنایدر برای حفاظت از موتور الکتریکی در مقابل اضافه بار استفاده می شود و به کنتاکتور متصل می شود. عملکرد بی متال اشنایدر به این صورت است که اگر جریانی بیش از حد جریان تنظیم شده روی بی متال از آن عبور کند، عمل کرده و مسیر جریان را قطع می کند. در واقع رله به المان حرارتی مجهز است و در موقعی که جریان بار اسمی برقرار می شود درجه حرارت المان حدود قابل قبولی دارد (به طور معمول 40 درجه سانتی گراد). در صورت افزایش جریان تا بیش از مقدار اسمی و تولید حرارت در المان حرارتی، درجه حرارت از مقدار تنظیم رله تجاوز کرده رله عمل می نماید.

 

انواع بی متال اشنایدر الکتریک

دقت و حساسیت بی‌متال‌هایی که در کارخانه‌های مختلف ساخته می‌شود متفاوت است. بنابراین هر کارخانه سازنده به تک تک بی‌متال‌های تولید شده منحنی مشخصه

قطع جداگانه‌ای را ارائه می‌کنند که در سیستم‌های حساس باید دقیقا با استفاده از منحنی مشخصه قطع شرکت مربوطه، بی‌متال انتخاب شود.

بی متال‌ها از نظر عملکرد بعد از قطع مدار به سه دسته تقسیم می‌شوند:

1_ بی‌متال دستی (Hand یا Manual)

2_ بی‌متال اتوماتیک (Auto)

3_ بی‌متال دستی و اتوماتیک

رنج جریال بی متال اشنایدر الکتریک:

بی‌متال سری D رنج جریان 0.16 تا 150 آمپر

بی‌متال سری F رنج جریان 60 تا 630 آمپر

مدار داخلی کنتاکتور

یک بی متال استاندارد باید دارای شرایط زیر باشد:

1) در بار نامی نباید مدار قطع کند.

2) اگر جریان عبوری به اندازه 5 درصد بیشتر از مقدار جریان تنظیم شده روی بی متال باشد، باید در مدت زمان بیشتر از 2 ساعت مدار را قطع کند.

3) اگر جریان عبوری به اندازه 20 درصد بیشتر از جریان تنظیم شده باشد، باید در زمان کمتر از دو ساعت مدار را قطع کند.

4) اضافه بار بیشتر از 50 درصد باید کلید حفاظتی را در زمان کمتر از دو دقیقه قطع کند.

5) اگر جریان عبوری از بی متال 6 برابر جریان تنظیم شده باشد (راه اندازی موتور آسنکرون) باید کلید حفاظتی را در راه اندازی معمولی در زمان بیشتر از 2 ثانیه و در راه اندازی سخت در زمان بیشتر از 5 ثانیه مدار را قطع کند. در سه فاز چنانچه افزایش جریان در یک فاز باشد باعث گرم شدن بی متال مربوطه و خم شدن آن می شود که باعث قطع هم زمان سه فاز می شود.

برای حفاظت موتور در برابر اضافه بار باید جریان قطع کننده حرارتی برابر با جریان نامی موتور باشد. رله بی متال بعد از قطع مدار، معمولاً به حالت اول در نمی آید باید پس از بررسی برای کار در حالت عادی دکمۀ قرمز یا آبی رنگی که روی آن نصب شده است را فشار دهیم، دکمه مزبور را در اصطلاح (RESET) می نامند. در بعضی از رله های بیمتال، حالت MAN و AUT وجود دارد که با قرار دادن اهرم روی Auto، پس از عملکرد بیمتال، مجدداً بعد از مدتی به حالت اولیه در می آید. شکل زیر اجزای بی متال اشنایدر را نشان می دهد.

مدار داخلی کنتاکتور
  1. تیغه های اتصال به کنتاکتور
  2. پیچ های اتصال به موتور
  3. ترمینال باز مدار فرمان
  4. ترمینال بسته مدار فرمان
  5. دکمۀ برگشت ضعیف
  6. پیچ تنظیم جریان

 

ﻫﺮ رله ﺣﺮارﺗﻲ ﺳﻪ ﻓﺎز از ﺳﻪ ﻛﻨﺘﺎﻛﺖ ﻗﺪرت ﺑﺮاي ﻋﺒﻮر ﺟﺮﻳﺎن اﺻﻠﻲ ﻣﺼﺮف ﻛﻨﻨﺪه ﻛﻪ ﺑﻌﺪ از ﻛﻨﺘﺎﻛﺘﻮر ﻗﺮار می گیرند و دو ﻛﻨﺘﺎﻛﺖ ﻓﺮﻣﺎن ﺑﻬﺮه می گیرد. از دو ﻛﻨﺘﺎﻛﺖ ﻓﺮﻣﺎن یک ﻛﻨﺘﺎﻛﺖ بسته اﺳﺖ و ﺟﻬﺖ ﻗﻄﻊ ﻣﺪار ﺗﻐﺬﻳﻪ ﺑﻮﺑﻴﻦ ﻛﻨﺘﺎﻛﺘﻮر ﺑﻪ ﻛﺎر می رود و دو ﻛﻨﺘﺎﻛﺖ دﻳﮕﺮ ﺑﺎز اﺳﺖ ﻛﻪ ﭘﺲ از ﻋﻤﻞ بی متال، بسته می شود و ﺑﺮای اﻃﻼع ﻳﺎ وﺻﻞ ﻣﺪارﻫای اﺿﻄﺮاری ﺑﻪ ﻛﺎر می رود.

کنتاکت 95 و 96 در مسیر فرمان به بوبین کنتاکتور و بطور سری قرار می گیرد تا در موقع اضافه جریان کنتاکتور را قطع نماید. کنتاکت 97 و 98 برای نمایش عملکرد بی متال مورد استفاده قرار می گیرد، مثلاً با روشن کردن یک لامپ سیگنال مشخص می شود.

 

تفاوت فیوز و بی متال

سرعت عمل فیوز در مقابل اتصال کوتاه نسبت به بی متال بیشتر است.

فیوز قابل تنظیم نیست در حالی که بی متال قابل تنظیم است.

هردو حفاظت کننده مدار هستند ولی فیوز مصرف کننده را در مقابل جریان زیاد و اتصال کوتاه محافظت می نماید در صورتی که، بی متال مصرف کننده را در مقابل اضافه بار احتمالی محافظت می کند.

دیدگاهها

هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.

اولین نفری باشید که دیدگاهی را ارسال می کنید برای “بی متال اشنایدر الکتریک (Schneider Electric)”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.